Välja WC-stol

  • Guide

Vad ska man leta efter hos en toalettstol? Är det bara att ta en i mängden och se glad ut?

P-lås och S-lås

För det mesta skulle man kunna gå efter den principen och bara välja första bästa stol, men det är ett par saker som kan vara bra att veta. Till att börja med så finns det två olika sätt att ansluta avloppet – med P-lås eller med S-lås. Vilken av de två typerna man behöver beror på om avloppet sitter i väggen (P-lås) eller i golvet (S-lås). Har man väggavlopp finns det ett väldigt begränsat utbud av toaletter och oftast får man välja den modell som den aktuella butiken lagerför.

Dolt- eller öppet S-lås?

Har man däremot golvavlopp finns det ett par saker till man måste ta hänsyn till innan man beslutar sig för en modell. Det första är hur långt från väggen avloppet sitter. I de flesta fall har man åtminstone en marginal på mer än ca 3 cm mellan kanten på avloppsröret i golvet och väggen, men i de fall avståndet är kortare kan man välja en wc-stol med…

Öppet S-lås används oftast i de fall avståndet mellan avloppsröret och väggen är för litet för att kunna montera en vanlig modell med dolt S-lås. Detta kan man om man verkligen vill komma runt genom att använda sig av en excentermuff som flyttar centrum upp till ett par-tre centimeter. Nackdelen med den metoden är att man även minskar avloppsrörets storlek med lika mycket, vilket kan leda till fler stopp och problem med avloppet.

Skruva eller limma?

Nästa sak att se upp med nu när det finns så många olika toaletter och välja emellan är hur den monteras mot golvet. Tidigare har man nästan alltid skruvat fast alla toalettstolar i golvet då man inte haft samma regler och föreskrifter gällande tätskiktet i golvet. Numera försöker man alltid undvika att göra några som helst hål i tätskiktet i golvet och monterar det som kan monteras på väggen – gärna med lim. En toalett står dock oftast på golvet och då brukar man istället limma fast den med ett monteringslim speciellt för våtutrymmen.

Reservdelar?

En toalett förväntas ofta kunna sitta där ett bra tag innan den havererar totalt och eftersom garantin oftast har gått ut efter ett par år bör man som konsument ha lite koll på hur reservdelsutbudet ser ut. De inhemska modellerna (ex.vis. Ifö, Ido, Gustavsberg, Svedbergs, etc.) har gott om reservdelar man kan få tag på – ofta på närmsta byggvaruhus. De utländska, och oftast lite billigare, modellerna brukar däremot inte ha lika gott utbud av reservdelar, vilket man bör ha i åtanke.

Det handlar rätt mycket om vilka avvägningar och kompromisser man är beredd att göra som kund vid val av WC-stol. När man prickat i de första kriterierna har man sållat ner utbudet till rimliga nivåer och kan börja titta på design, varumärke, pris osv. Ofta är det mest prisvärda alternativet i längden en av de mer kända varumärkena med god tillgång på delar och framförallt nya sitsar!

OBS! På nylagda tätskikt är det oftast endast tillåtet att limma wc-stolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *